Groenteburgers zijn steeds populairder. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten. In deze blog ga je alles leren over de verschillende soorten en uitdagingen van groenteburgers, maar we gaan ook wat dieper in op het maken van een bonenburger. Dit is namelijk een van de populairdere vormen van de vega burger. Benieuwd naar wat er allemaal bij komt kijken om tot een goede groenteburger te komen? Waar wachten we dan nog op? Laten we snel beginnen met het ontdekken van de groenteburger.
Waarom een bonenburger?
Veel mensen vragen zich vaak af waarom er zoveel mensen zijn die tegenwoordig voor een groenteburger kiezen. Als je aan een burger denkt, denken veel mensen meteen aan een kipburger of rundvleesburger, maar niet zo snel aan een groenteburger. Al helemaal niet als het gaat om zelf een burger te maken. Een bonenburger maken is dan niet iets wat natuurlijk in je hoofd opkomt. Voor een steeds grotere groep in deze wereld wordt dat dus steeds anders. Groenteburgers worden steeds populairder; er zijn namelijk veel mensen die ervoor hebben gekozen om geen vlees meer te eten. Voor die mensen komen er steeds meer vleesvervangers. Dat betekent natuurlijk dat er voor de standaard vleesgerechten vleesloze opties komen, en daar is de bonenburger een van.
Uitdaging van het maken van een bonenburger
Het maken van elk gerecht kan een uitdaging zijn als je niet veel kookervaring hebt. Het maken van een groenteburger is dan nog uitdagender. Dat brengt namelijk veel moeilijkheden met zich mee. Het is bij een groenteburger belangrijk dat je de juiste smaak aan de burger geeft. Hier zijn nog een aantal uitdagingen bij het maken van een groenteburger:
- Textuur en binding: groenteburgers kunnen soms te zacht of te brokkelig zijn, waardoor ze vaak uit elkaar vallen tijdens het koken.
- Smaak: het kan moeilijk zijn om een groenteburger voldoende smaak te geven zonder dat hij te flauw wordt.
- Koken: groenteburgers kunnen moeite hebben om goed bruin en knapperig te worden, vooral aan de buitenkant.
- Consistentie: het kan lastig zijn om een burger in de juiste vorm en dikte te houden.
Tips voor de groenteburger
Voor elke uitdaging zijn er natuurlijk ook oplossingen. Soms is er iets meer creativiteit nodig voordat je een goed werkende oplossing hebt voor de uitdagingen die je tegenkomt bij het zelf maken van een groenteburger. Een bonenburger maken is echt niet voor iedereen weggelegd. Hier een paar oplossingen voor de uitdagingen:
Textuur en binding:
- Bindmiddel: gebruik bindmiddelen zoals eieren, havermout, broodkruimels, kikkererwtenmeel of gemalen lijnzaad gemengd met water om de ingrediΓ«nten beter bij elkaar te houden.
- Afvoeren van vocht: zorg ervoor dat het onnodige vocht uit de groenten wordt verwijderd. Dit kan door ze te raspen of uit te knijpen.
Smaak:
- Kruiden en specerijen: wees niet voorzichtig met de kruiden die je aan je burger toevoegt. Denk aan kruiden zoals komijn, paprikapoeder, knoflookpoeder, uipoeder, koriander en wat je zelf nog wilt toevoegen.
- Umami-bronnen: voeg ingrediΓ«nten toe die rijk zijn aan umami, zoals sojasaus, tamari, miso, tomatenpuree of voedingsgist.
Koken:
- Kooktechnieken: bak de burgers in een beetje olie in een hete pan om een knapperige korst te krijgen. Je kunt ze ook eerst bakken en daarna afbakken in de oven.
- Panko of maΓ―zena: bedek de buitenkant van de burgers met panko (Japanse broodkruimels) of een dun laagje maΓ―zena voor extra krokantheid.
Consistentie:
- Vormpjes: gebruik een ringvorm of een hamburgervormer om ervoor te zorgen dat de burgers dezelfde grootte en dikte hebben.
- Koelen: laat het mengsel voor de burgers minstens 30 minuten in de koelkast rusten voordat je ze vormt en kookt. Dit helpt de ingrediΓ«nten te binden en maakt het vormen makkelijker.
Maak de bonenburger lekker
Om een lekkere bonenburger te maken, moet je wel weten wat er eigenlijk door een bonenburger gaat om er een echt goede en lekkere burger van te maken. Dat kunnen verschillende dingen zijn, zoals andere groenten, kruiden, noten, sausjes en nog veel meer. Hier een aantal verschillende ingrediΓ«nten die ervoor zorgen dat je een lekkere bonenburger hebt:
- Bonen: klinkt natuurlijk voor de hand liggend, maar je hebt verschillende soorten bonen. Het mengen van verschillende bonen kan voor een lekkere basis smaak zorgen.
- Verse kruiden: denk aan kruiden zoals peterselie, koriander, bieslook of tijm.
- Kruiden: zoals komijn, paprikapoeder, chilipoeder, knoflookpoeder, uipoeder, koriander, peper en zout.
- Groenten: uien, knoflook, paprika, champignons, maΓ―s of wortel.
- Andere extraβs: rijst, quinoa, zonnebloempitten, pompoenpitten, noten of een blokje groentebouillon.
Conclusie voor een bonenburger maken
Het zelf maken zal een uitdaging zijn, maar met de juiste tips en trucs, zoals de juiste hamburger kruiden, kan je een lekkere bonenburger maken. Het zorgen voor de juiste groenten en ingrediΓ«nten is daar misschien wel een van de belangrijkste punten in. Ook is het belangrijk dat je al nadenkt over wat je verder nog op je groenteburger wilt hebben. Denk bijvoorbeeld aan of je een hamburger met kaas wilt of zonder. Gebruik je smaakpapillen goed om voor jou de lekkerste bonenburger te maken!
Bonenburger recept
IngrediΓ«nten
- 1 Blik Zwarte bonen (uitgelekt en afgespoeld)
- 1/2 kopje Hovermout (of broodkruimels)
- 1 Ui
- 2 teentjes Knoflook (fijngehakt)
- 1/2 Rode paprika (fijngehakt)
- 1 el Sojasaus
- 1 el Tomatenpuree
- 1 tl Komijnpoeder
- 1/2 tl Paprikapoeder
- 1/4 kopje Gehakte koriander of peterselie
- 1 el Gemalen lijnzaad gemengd met 3 eetlepels water
Instructies
- Meng het gemalen lijnzaad met water en laat het 5 minuten staan.
- Bak de ui, knoflook en paprika tot ze zacht zijn
- In een grote kom, prak de bonen met een vork of aardappelstamper. Voeg de havermout, gebakken groenten, sojasaus, tomatenpuree, kruiden, verse kruiden en het lijnzaadmengsel toe. Meng goed
- Vorm het mengsel tot burgers van gelijke grootte
- Laat de burgers minstens 30 minuten in de koelkast opstijven
- Bak de burgers in een beetje olie in een hete pan gedurende 4-5 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin en stevig zijn