Bacon jam burger

Wil je een keer wat nieuws proberen, dan ben je hier op het juiste adres! De burger van dit recept biedt de perfecte balans tussen hartig en zoet, knapperig en zacht.  Wij hebben voor jou een heel bijzonder recept, namelijk de bacon jam burger.

Wat is Bacon Jam?

Bacon Jam is simpel gezegd gewoon smeerbare bacon. Het is een zoet-hartige spread gemaakt van langzaam gekookte spek, kruiden, azijn, suiker en ui. Als je dit mengsel laat sudderen ontstaat er een jam met zoete en zoute tonen. Bacon jam kan als topping van een burger gebruikt worden, maar ook op: toast, sandwiches en kaasplanken.

Waarom de bacon jam burger uitproberen?

De combinatie van een burger met bacon jam is geweldig. De zoete jam met het krokante van de bacon en het hartige vlees creëren een ultieme smaakervaring. Omdat de bacon jam zo veel toevoegt aan de burger heb je verder ook geen extra toppings nodig.

Ingrediënten (voor 4 personen):

Voor de bacon jam:

  • 250 gram bacon, in stukjes gesneden
  • 1 fijngehakt ui
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 60 ml appelciderazijn
  • 60 ml ahornsiroop (of honing)
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • Zout en peper

Voor de burger:

  • 500 gram rundergehakt (of een vleesvervanger)
  • Zout en peper
  • Je favoriete kaas
  • Gewenste broodjes 4 stuks
  • Extra toppings zoals: sla, augurk en tomaat.

Bereiding:

Bacon jam:

  1. Bak de bacon in een pan op een middelhoog vuur totdat ze knapperig zijn. Haal ze daarna uit de pan en bewaar de bacon in een bord. Laat het baconvet in de pan
  2. Hak de uien en voeg ze toe aan de pan bij de baconvet totdat ze goudbruin zijn.
  3. Voeg de bruine suiker, appelciderazijn, ahornsiroop en balsamicoazijn toe aan de pan. Roer alles door elkaar en breng het langzaam aan de kook.
  4. Voeg nu de gebakken bacon toe aan het mengsel in de pan. Laat het op een laag vuur voor 30 minuten sudderen, totdat het lijkt op jam. Vergeet af en toe niet te roeren.
  5. Als de jam klaar is verwijder je da pan van het vuur en laat je het afkoelen. Als je het van tevoren hebt gemaakt kan de bacon jam ook in de koelkast bewaard worden.

De burger:

  1. Vorm het gehakt tot ronde burgers en breng het op smaak met zout en peper.
  2. Bak of grill de burgers op een middelhoog vuur voor ongeveer 4-5 minuten.
  3. Tijdens het laatste minuut van het bakken voeg je jouw favoriete kaas toe, zodat de kaas smelt.

De Bacon Jam Burger:

  1. Rooster/bak de binnenkant van de broodjes om ze licht krokant te maken.
  2. Voeg de burger toe.
  3. Schep een gewenste hoeveelheid bacon jam op de burger.
  4. Voeg extra toppings toe zoals: sla, augurk en tomaat.
  5. Voeg eventueel ook jouw favoriete saus toe.

Dit was het recept van de bacon jam burger, eet smakelijk en tot de volgende keer!

Meer hamburger recepten uitproberen?

Bekijk ook de recepten: dubbele cheeseburger en chili chicken recept. Volg ons ook op: TikTok, Instagram, Pinterest en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *