Ben jij op zoek naar een lekkere burger, het liefst met zo veel mogelijk vlees? Dan is een hamburger met bacon echt iets voor jou. Bacon is namelijk een topping die veel mensen het liefst op hun burger hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat de burger goed in balans is als je er bacon op doet, en waar komt het idee van de hamburger met bacon vandaan? Dat en nog meer kom je in deze blog te weten!
Een stukje geschiedenis
Het maken van een burger gaat al een aantal jaar terug. De burger is namelijk al lange tijd een populaire keuze wat betreft eten. Waar het eerder veel werd gegeten zonder broodje, is daar op een gegeven moment een evolutie in gekomen. Sinds ongeveer 1950 wordt de burger steeds meer gegeten met een broodje. Dat begon eerst gewoon simpel met alleen een broodje en een burger, net als een broodje bal. Op een gegeven moment kwam er wat saus op, daarna volgden al snel meer toppings. Rond het jaar 1960 begonnen de fastfoodketens echt op te komen met het concept van de hamburger die al aardig in de buurt komt van wat we tegenwoordig eten als hamburger. De bacon kwam toen ook al snel op een broodje, samen met een beetje sla en wat ui.
Waarom bacon op een hamburger
Waarom vinden mensen het lekker om bacon op een burger te doen? Dat komt door de knapperige hap die het geeft met de lekkere, gerookte maar zoutige smaak. Het vult de over het algemeen zachte hap lekker aan. Het is natuurlijk niet voor iedereen de eerste keuze; de ene houdt van een minder zoute hap en de andere vindt dat heerlijk. Bacon is ook goed te combineren met veel hamburger toppings. Dat komt natuurlijk goed uit, want zo kan je een lekkere burger samenstellen waar je naast bacon nog een aantal lekkere toppings bij kunt toevoegen. Groentes, fruit of andere dingen zoals uienring, inktvisring, gekarameliseerde ui of tortilla chips.
De beste saus voor een hamburger met bacon
Omdat bacon namelijk best wel veel zout met zich meebrengt en de burger verder best wel vet is, moet je een goede saus erbij hebben. Iets wat goed samen gaat met het zoute en het vette. Dat kan zowel een pittige als een niet-pittige saus zijn. Hier een paar lekkere saus opties:
- BBQ-saus: De zoete maar rokerige smaak van een goede BBQ-saus kan zowel de bacon als de burger goed aanvullen en zorgt ervoor dat de combinatie van beide goed gebalanceerd is.
- Mayonaise: Klassiek, simpel en romig. Mayonaise is ideaal om de vetheid van de burger wat te verminderen, zodat je een mooie balans creëert.
- Chipotle mayo: Een wat pittigere saus voor de liefhebber. De hamburger met bacon is ideaal om wat pit aan toe te voegen.
- Speciale saus: Door mayonaise, ketchup, mosterd en augurkjes te mengen, kun je zelf een lekkere maar simpele saus maken die de burger goed aanvult.
Lekkere toppings
Een hamburger met bacon kan je in veel verschillende richtingen opgooien. Het is namelijk niet een ingewikkelde burger om te combineren met veel anders. Je zou er namelijk een typische Amerikaanse burger van kunnen maken door toppings zoals tomaat, augurk, sla en ui toe te voegen. Maar je kan ook je eigen fantasie gebruiken. Soms kom je dan uit op de meest gekke en lekkere combinaties. Hier een aantal toppings die een hamburger met bacon goed aanvullen:
- Kaas: Een plakje kaas dat heerlijk gesmolten is door de warme temperatuur van de burger, voegt een lekkere smaak toe aan de gehele burger.
- Sla: Vers, knapperig en fris. Door de frisheid krijg je een goede samenstelling van zout, vet en frisheid.
- Tomaat: Lekker en fris. Wat wil je nog meer?
- Ui: Je kan voor gekarameliseerde ui gaan om wat zoetheid toe te voegen of gewoon rauw om iets meer crunch te hebben.
- Augurk: De zure smaak van augurk zorgt ervoor dat de smaak niet verveelt.
- Ei: Iets wat je niet heel vaak ziet. Doordat het ei zacht van smaak is en het zoute van de bacon wat opneemt, is de burger meer in balans.
Er zijn natuurlijk nog meer toppings mogelijk.
Conclusie hamburger met bacon
Bacon op een burger is een uitstekende keuze. Het zorgt voor een lekkere zoute smaak met een knapperige textuur. Dit is in een burger geen verkeerd iets. Het eten van een hamburger met bacon is al jaren een populaire keuze. Daarnaast heb je veel vrijheid wat betreft hamburgersaus, maar ook wat betreft andere toppings. Een burger met kaas en bacon is al een heerlijke hap. Het gebruiken van je creativiteit is misschien wel het belangrijkste bij het maken van een goede burger. Je kan namelijk veel uit een burger halen. Ook zou je kunnen variëren in welk vlees je gebruikt. Een kipburger met bacon maakt ook een heerlijke burger. Al met al kan bacon bijna niet ontbreken op een burger!
Hamburger met bacon
Ingrediënten
Hamburgers
- 600 gr grof gedraaid rundergehakt
- 1 ei
- 5 gr gerookte paprika poeder
- 1 grote ui
- 1 jalapeno peper
- 1 grote tomaat
- 8 plakjes bacon
- 4 plakken cheddar
- 4-8 blaadjes sla
- 4 broodjes
Voor de saus
- 100 gr mayonaise
- 25 gr ketchup
- 25 gr mosterd
- 10 gr sricha saus of een andere pittige chilisaus
Instructies
- Kneed het gehakt, het ei en de paprikapoeder met peper en zout naar smaak in een mengkom door elkaar. Verdeel in vier gelijke porties en vorm er hamburgers van. Pel de ui. Snijd de ui en de jalapeño peper in dunne ringen. Snijd de tomaat in plakjes. Halveer de hamburgerbuns. Meng alle ingrediënten voor de saus en doe in een schaaltje.
- Bak de bacon in een pan voor een paar minuten tot ze krokant zijn. Bak daarna de uien tot ze goudbruin zijn.
- Bak vervolgens de hamburgers in het overgebleven vet van de bacon en de ui voor een paar minuten aan beide kanten. Meng onder tussen de sausjes door elkaar.
- Leg vervolgens de cheddar kaas op de burger met de jalapeno pepers tot de kaas gesmolten is.
- Beleg nu je broodje op de manier dat jij lekker vind en eet smakelijk