kabeljauw burger

Zin in een hamburger, maar dan anders? Op zoek naar een burger van iets anders dan vlees? Dan is de kabeljauw burger de perfecte optie. Een heerlijke burger gemaakt van vis. Ideaal als je even geen behoefte hebt aan vlees maar wel een ontzettend grote burgerliefhebber bent. Maar ook een goede optie voor als je een wat gezondere burger wilt maken. Naast dit recept zijn er natuurlijk nog veel meer hamburger recepten, dus voor iedereen is er wel wat lekkers.

Vis opkomst

Het eten van vis is al een langere tijd gaande. Vis zit namelijk vol met vitamine B12 en B6, net als mineralen. Daarnaast zijn er bepaalde vissoorten waar het vitamine D-gehalte ook hoog is. Dat is waarschijnlijk één van de redenen waarom vis dus nog steeds zo populair is en veel gegeten wordt. Ondanks dat is het niet altijd feest op de vismarkt. Het kopen en eten van vis gaat namelijk vaak op en neer. Er is niet veel consistentie in. Daarom zijn visboeren en vissers blij als er dingen zoals de kabeljauw burger worden gemaakt. Dat zorgt namelijk weer voor een groei in viseters. Ook zie je dat vis ook steeds vaker als vleesvervanger wordt gebruikt. Maar voor veel mensen is vis iets wat ze liever niet zelf koken. Toch is het maken van vis niet heel ingewikkeld.

kabeljauw gerecht

Visgerechten

Vis is door de jaren heen in allerlei verschillende vormen en soorten gekomen, en dat zorgt er ook weer voor dat er allerlei verschillende visgerechten zijn. Dat is natuurlijk logisch, want vlees heeft door de jaren ook veel verschillende vormen gekregen. Alleen al rond burgers, denk dan aan een dry aged burger. Maar voor vis zijn veel opties ook mogelijk. 

Verschillende visgerechten
  • Pasta met vis: wat voor veel mensen misschien normaal is, kan voor anderen wel iets zijn wat ze nog nooit hebben gehad. Maar een pasta met vis kom je tegenwoordig veel tegen. Of het nu een warme pasta is of een pastasalade.
  • Vis en rijst: het klinkt misschien logisch maar veel mensen vergeten vaak dat sushi vaak iets van vis heeft. In Azië is vis namelijk erg populair en wordt het daar dus ook vaak gegeten. Maar ook een nieuw gerecht waar je vaak de combinatie van vis en rijst ziet is de pokebowl. Dat is net sushi maar dan een salade.
  • Salade: je komt veel salades tegen met vis erin verwerkt. Dan is het vaak zalm of tonijn wat je tegenkomt in een salade. Maar een salade is een lekkere maar ook gezonde manier om te genieten van een lekkere vismaaltijd.
  • Een visschotel: het maken van een ovenschotel waar vis in zit, kom je niet vaak tegen. Toch kun je hele lekkere ovenschotels maken waar vis in verwerkt is.
  • Hapjes met vis: er komen steeds meer hapjes wat de keuze groot maakt. Dat geldt ook voor hapjes met vis. Een steeds populairder hapje met vis is een wrap met zalm en nog andere dingetjes die je zelf kunt samenstellen.
  • Broodjes: je hebt eigenlijk standaard op bepaalde menu’s van restaurants wel een broodje met een vissoort voor tijdens de lunch. Het is vaak een broodje zalm maar ook wel eens iets met tonijn.
sushi met vis

Waarom een kabeljauw burger

Je zal je misschien afvragen waarom we voor een kabeljauw burger gaan en niet voor bijvoorbeeld zalm of iets anders. Kabeljauw is de meest toegankelijke vissoort en veel mensen waarderen kabeljauw qua smaak. Ook kun je met kabeljauw veel combineren rond de toppings maar ook op het gebied van hoe je hem gebruikt als burger. Je kan er namelijk ook een soort pulled pork burger van kunnen maken maar dan met kabeljauw. Dat kan door de vis eerst een beetje te bakken in aluminiumfolie en daarna uit elkaar te halen en lichtjes nog even bakken in een pan zonder de folie. Als je de kabeljauw in de pan aan het bakken bent tot een soort pulled pork burger is het misschien ook wel lekker om wat champignons op te bakken. Wie wil nou niet een hamburger met champignons hebben?

Lekkers bij de kabeljauw burger

Als je een kabeljauw burger maakt, is het ook handig dat je weet wat voor topping keuzes er goed bij kabeljauw passen. Maar ook wat er lekker naast kan als bijgerecht om er zo een lekkere maaltijd van te maken. Vis kan namelijk een wat lastiger gerecht zijn om goed te combineren met bepaalde toppings om echt een lekkere smaak te maken. Ook is de saus natuurlijk enorm belangrijk en misschien nog wel uitdagender.

Kabeljauw burger saus

Er zijn een aantal verschillende sausjes die goed bij kabeljauw passen. Over het algemeen wordt er vaak voor een sausje gekozen met mosterd maar ook wel een iets pittigere sausje. Als je voor een simpele winkel sausje wilt gaan is er ook een optie, door alleen wat mayo met wat curry te mengen heb je al een saus die prima zijn werk zal doen.

kabeljauw burger saus

Maak de kabeljauw burger af

Om je burger af te maken heb je een paar goede toppings nodig. Hier een paar die goed op een kabeljauw burger passen:

  1. Rode paprika
  2. Rode ui
  3. IJsbergsla
  4. Bacon
  5. Koolsalade van witte en rode kool
  6. Avocado
  7. Komkommer

Dit zijn er nog maar een paar, zelf kan je uiteraard nog meer experimenteren met verschillende toppings.

De hele maaltijd

Om de maaltijd af te maken is het lekker om nog iets extra’s naast de burger te hebben. Dit kunnen natuurlijk gewoon lekkere aardappeltjes zijn of zoete aardappelfrietjes. Maar je hebt daarnaast nog meer opties wat betreft bijgerechten. Denk dan bijvoorbeeld aan verschillende groentes die je in de oven kan doen of een lekkere frisse salade. Zo maak je van je kabeljauw burger een hele maaltijd.

kabeljauw burger

Kabeljauw burger

Een heerlijke kabeljauw burger met een zelf gemaakte saus
Voorbereiding 20 minutes
Koken 10 minutes
Totaal 30 minutes
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 gr kabeljauw
  • 100 gr gemengd sla
  • 50 gr tuinkers
  • 2 tomaten
  • 1 eiwit
  • 2 el yoghurt
  • 3 el bloem
  • 4 el paneermeel
  • 2 el mayonaise
  • 2 el peterselie
  • 4 pistolets
  • citroensap
  • peper
  • zout
  • olijf olie

Instructies
 

  • Kruid de bloem met peper en zout en doe in een diep bord. Klop het eiwit los in een ander schaaltje en strooi het paneermeel in een derde schaal.
  • Snij de kabeljauw in 4 gelijke stukken. Haal de stukken vis eerst door de bloem, vervolgens door het eiwit en daarna door het paneermeel. Laat even rusten in de koelkast.
  • Bak de kabeljauw burgers aan beide kanten goudbruin en krokant in een beetje olijfolie
  • Spoel de tuinkers en de sla, scheur in stukken. Spoel de tomaten, verwijder de pitjes en snij het vruchtvlees in blokjes.
  • Meng de mayonaise met de yoghurt en de gesnipperde peterselie, en roer los. Breng op smaak met peper, zout en citroensap.
  • Beleg de pistolets met sla, een burger, tomatenblokjes, tuinkers en werk af met een flinke lepel van de yoghurtdressing.

By Navy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recept beoordeling