kipburger van kipgehakt

Ben jij een echte kipfan maar heb je liever een wat zachtere kipburger dan die krokante kipburgers? Dan is een kipburger van kipgehakt misschien wel de beste optie. Lekker en gezond. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden als je een goed belegde kipburger maakt van kipgehakt? Daar kom je achter in deze blog, maar daarnaast nog veel meer. Alles om een lekkere en gezonde burger te maken die ook nog eens enorm lekker is! Daarnaast ook nog een paar andere lekkere dingen die je kan maken met kipgehakt. 

Kipgehakt 

Veel mensen weten dit niet, maar je hebt ook kipgehakt. Vaak als mensen zeggen kip, denk je aan kipvleugels, kippenpoten, kipfilet, kipschnitzels en nog veel meer. Maar kipgehakt is niet te missen, je kan met kipgehakt namelijk veel gezondere varianten maken van andere gerechten. In kipgehakt zitten namelijk veel proteïnen maar het is alsnog laag in calorieën en koolhydraten, dus dat betekent dat het gezond en lekker is. Natuurlijk hangt het ook af van de andere ingrediënten om de hele maaltijd gezond te maken. Hier een aantal dingen waar je kipgehakt ook in kan gebruiken: 

 

  1. Kipgehakt taco’s 
  2. Kipgehakt lasagne 
  3. Kipgehakt burgers 
  4. Kipgehakt stoofpot 
  5. Pizza met kipgehakt 
  6. Pasta met kipgehakt

Probeer het eens uit en wie weet kom je tot je favoriete maaltijd of in ieder geval in de buurt. 

Waar moet je op letten: kipgehakt 

Als je iets nieuws gaat proberen is het handig dat je van tevoren weet waar je op moet letten. Je hebt er namelijk niks aan als de eerste ervaring die je hebt slecht verloopt. Het is daarom ook belangrijk dat je jezelf goed inleest over wat er mogelijk anders is of kan zijn dan in dit geval gewoon gehakt. Hier een paar tips voor een heerlijke kipburger: 

Kwaliteit van het gehakt 

  • Vers: door het gebruiken van de beste en verse producten, is de smaak en textuur vaak top. 
  • Vetgehalte: zorg ervoor dat de burger een beetje vet bevat, anders kan de burger droog worden. 

Kruiden 

  • Kruiden: kipgehakt heeft baat bij extra kruiden en specerijen om de smaak te versterken. Voeg bijvoorbeeld zout, peper, knoflookpoeder, ui, komijn, paprikapoeder of andere verse kruiden toe zoals peterselie of koriander. 
  • Vochtigheid: voeg ingrediënten toe die helpen om het gehakt vochtig te houden, zoals fijngehakte ui of een beetje geraspte courgette. 

Binding 

  • Ei: een ei kan helpen om het gehakt beter te binden. 
  • Paneermeel: paneermeel of broodkruimels kunnen ook helpen, alleen is dat wel een iets minder gezonde manier. Maar zeker een goede optie. 

Vorming 

  • Niet te dik: het hebben van te dikke burgers kan ervoor zorgen dat de binnenkant niet goed gaar wordt of dat de buitenkant verbrandt om de binnenkant gaar te krijgen. 
  • Gelijke maat: maak de burgers gelijk van grootte zodat ze gelijkmatig garen. 

Bereiding 

  • Goed gaar: kip moet altijd volledig gaar zijn om voedselvergiftiging te voorkomen. De interne temperatuur van de kipburger moet minimaal 75 graden zijn. 
  • Niet overgaren: overgaar de burger niet, anders wordt hij droog. Houd de tijd goed in de gaten en gebruik een vleesthermometer voor precisie. 
  • Grillen of bakken: je kunt de burgers grillen of bakken in een pan met een beetje olie. Beide methoden geven een mooie smaak en textuur. 
kipburger van gehakt

Groentes op een kipburger 

Bij een burger horen groentes. Maar wat voor groentes zijn dat precies? Er zijn namelijk veel verschillende mogelijkheden. Om een beetje meer smaak aan je burger te geven zijn die groentes wel belangrijk. Daarnaast zijn de groentes ook om de juiste textuur te geven aan de burger. Smaak en textuur zijn bij burgers erg belangrijk. Als een van beide niet klopt, is de hele burger niet meer lekker. Daarnaast geven de groentes extra vitamines en bouwstoffen mee aan de burger. Hier een paar voorbeelden van mogelijke hamburger toppings: 

  • Sla 
  • Avocado 
  • Paprika 
  • Rucola 
  • Tomaat 
  • Ui 
  • Komkommer 
  • Augurk 
  • Gegrilde courgette 
  • Gegrilde aubergine 
  • Coleslaw 
  • Rode kool 
  • Jalapeños 

Saus 

Naast de juiste groentes is een goede hamburger saus ook belangrijk, dat kan namelijk de hele burger afmaken. Er zijn een aantal dingen belangrijk als je de juiste saus uitkiest voor op je burger. Aspecten zoals pittig, fris, zacht, BBQ-stijl of gewoon lekker neutraal. Maar ook klassieke sauzen die mensen vaak zelf al in huis hebben zijn geen slecht idee. Zorg er alleen wel voor dat de saus bij zowel de burger als de toppings past voor de balans. Hier een aantal sausjes die een aanrader zijn voor kipburgers: 

  1. BBQ saus 
  2. Aioli 
  3. Ranch Dressing 
  4. Sriracha mayonaise 
  5. Yoghurt saus 
  6. Guacamole 
  7. Pesto 
  8. Mango chutney 
  9. Tzatziki 
  10. Honing mosterd saus 
  11. Avocado yoghurtsaus 
  12. Chipotle mayonaise 

Conclusie kipburger van kipgehakt 

Een burger waar je veel mee kan doen als je de juiste ingrediënten gebruikt, maar ook de toppings zijn van belang. Je kan er een gezonde burger van maken maar dat is natuurlijk niet nodig. Elke burger heeft weer een eigen lijstje met voor- en nadelen. Jouw taak als kok is om hierop in te spelen en er een geweldige burger van te maken. Kies van tevoren welke weg je wil dat je burger bewandelt en kies daar de juiste saus en toppings voor. Vergeet niet er je eigen draai aan te geven om zo voor een unieke burger te zorgen. 

By Navy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *