Mexicaanse burger

Burgers zijn zo diverse dat je in elke stijl wel een burger kan maken. Stijlen zoals schattig, stoer, luxe en hippie, maar niet alleen dat maar je kan je burgers ook rond op landen baseren. Denk dan aan een Griekse burger, Amerikaanse burger of Mexicaanse burger. In deze blog gaan we wat meer verdiepen in de Mexicaanse burger, en wat voor leuks je daar mee kan doen. Er zijn namelijk veel hamburger recepten die je kunnen helpen. Denk dan aan de verschillende type burger die je op je broodje kan doen, maar ook verschillende toppings en sausjes. Dus maak je klaar voor een blog met een Mexicaans randje. 

Juiste kruiden voor een Mexicaanse burger

De Mexicaanse keuken staat bekend om zijn rijke en gedurfde smaken, en de Mexicaanse burger maakt daarop geen uitzondering. Het begint allemaal met het vlees, een malse rundvlees burger. Mix daardoorheen een pittige kruidenmix om nog meer smaak aan je burger te geven. Maar een Mexicaanse burger hoeft niet perse met rundvlees te zijn. Het kan zeker ook met een heerlijke kipburger zijn want een Mexicaans kipburger recept is net zo lekker.  Je kan ook werken met vega. Door een vega burger te mixen met de kruiden die hem in de Mexicaanse sfeer brengen kan je het een hele andere smaak geven. Een beetje komijn, wat chilipoeder en natuurlijk flink wat knoflook. Blijf het dan mixen en uitproberen tot je bij de voor jou best passende samenstelling komt van de kruiden. Dat resulteert in een lekkere burger die helemaal in de Mexicaanse sfeer zit. 

Mexicaanse burger

Burger zonder kaas is geen burger.

Een essentieel ingrediënt voor de perfecte Mexicaanse burger: kaas. Onmisbaar in elke authentieke Mexicaanse hamburger, kaas transformeert niet alleen de smaak, maar is een ware noodzaak. Of het nu gaat om de vertrouwde cheddar, de romige mozzarella, of de traditionele jonge kaas, een goede Mexicaanse burger is ondenkbaar zonder.  Je kan ook voor een mix van pittige Mexicaanse kazen zoals Oaxaca en Cotija kiezen die voor extra veel smaak zorgen. Deze kazen zijn alleen moeilijk te verkrijgen in Nederland. Al met al, wees niet te zuinig met de kaas!

Toppings voor een Mexicaanse burger

Toppings zijn natuurlijk net zo belangrijk als de burger zelf, want zonder de juiste toppings zal het geen burger zijn. Nu is het natuurlijk aan jou wat jij lekker vindt op een burger, maar hier zijn een aantal toppings die je vaak op een Mexicaanse burger vindt: 

  • Bacon 
  • Geroosterde ui 
  • Rode ui 
  • IJsbergsla 
  • Tomaat 
  • Nacho chips 

Mexicaanse burger saus

De volgende stap waar keuzes voor gemaakt moeten worden, dat is natuurlijk de saus. Maar wat voor saus? Je ziet vaak 2 verschillende sausjes, Zoals een heerlijke guacamole. Guacamole is erg makkelijk om zelf te maken. Wil je je Guacamole zelf maken? Dat leggen wij graag aan je uit!

Wat nog een saus is die je vaak bij een Mexicaanse burger ziet, dat is een salsa saus iets wat echt niet te missen valt bij de Mexicaanse burger. Die is ook erg gemakkelijk om zelf te maken en het handige van het zelf maken is dat je zelf kan aanvoelen hoe pittig je hem maakt. Wat de normale ingrediënten zijn voor een huisgemaakte salsa zijn: tomaten, rode ui, knoflook, rode peper en koriander. Je kan hem zelf nog wat pittigere maken door ander pepers toe te voegen, maar je kan ook ander kruiden erin mengen. 

Maak je burger compleet

Nu je alle ingrediënten en toppings hebt voor je Mexicaanse burger, is het tijd om nog even een lekker broodje uit te zoeken. Dat hoeft niet moeilijk te zijn en het maakt voor deze burger niet uit wat voor broodje je kiest dit ligt aan je eigen voorkeur. Het kan een rustiek wit broodje, bruin broodje, een pitabroodje of een ander lekker broodje zijn. Het Mexicaanse zit in de burger, toppings en de saus. Als je die keuze hebt gemaakt is het tijd om alles klaar te maken, te bakken en in elkaar te zetten. Jouw broodje is pas af als jij hem af vindt dus wees creatief en kook met passie. 

Mexicaanse burger

Mexicaanse burger

Een pittige Mexicaanse burger, met authentieke kruiden, heerlijke kaas en verse toppings
Voorbereiding 20 minutes
Koken 10 minutes
Totaal 30 minutes
Soort burger Mexicaanse burger
Porties 4 personen
Calorieën 650 kcal

Benodigdheden

  • 1 grillpan of barbecue
  • 1 mengkom
  • 1 snijplank en mes
  • 2 kommen voor de guacamole en sla

Ingrediënten
  

  • 500 gram rundergehakt of kipgehakt
  • 4 brioche bollen
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 4 teentjes knoflook
  • zout en peper
  • 4 plakken cheddar kaas
  • 2 rijpe avocado's
  • 1 limoen
  • 1 kleine tomaat
  • 1 1/2 rode ui
  • 2 el koriander
  • 1 groene chili
  • 1 rode peper
  • 200 gram ijsbergsla
  • 8 plakken bacon

Instructies
 

Voorbereiden van de burger

  • Meng in een kom het gehakt met komijnpoeder, chilipoeder, fijngehakte knoflook, zout en peper. Vorm 4 burgers van het mengsel.
  • Verhit de grillpan of barbecue op middelhoog vuur.

Guacamole maken

  • Halveer de avocado's en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees in een kom en prak het met een vork fijn.
  • Voeg het limoensap, de blokjes tomaat, fijngehakte rode ui, knoflook, koriander, chili (optioneel), zout en peper toe. Meng goed.

Salsa bereiden

  • Meng in een andere kom de tomatenblokjes, rode ui, knoflook, rode peper, koriander en zout. Zet opzij.

Burgers Grillen

  • Grill de burgers op de voorverwarmde grillpan of barbecue, ongeveer 4-5 minuten per kant of tot de gewenste gaarheid.
  • Leg in de laatste minuut van de grilltijd een plak kaas op elke burger om te smelten.

Broodjes samenstellen

  • Snijd de broodjes open en grill ze kort op de snijkant tot ze licht geroosterd zijn.
  • Bouw de burger op met de onderste helft van het broodje. Gevolgd door de sla, de gegrilde burger met gesmolten kaas, guacamole, salsa, tomaten, rode ui, bacon.
  • Dek af met de bovenkant van het broodje.

By Wouter

"Hey! Ik ben Wouter en ik help jou graag om de lekkerste burgers op tafel neer te zetten! Momenteel ben ik 24 jaar oud en vind ik het fantastisch om te experimenteren met alles met- en rondom hamburgers!"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recept beoordeling